PROPOSTA DE RESOLUCIÓ



El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

1. Desenvolupar i aprovar amb caràcter immediat una normativa pròpia, d’acord amb les competències previstes a l’article 136 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que reguli el règim de permisos per al personal al servei de les administracions catalanes que faci possible la concilació de la vida personal, familiar i laboral, partint en tot cas dels mínims establerts a la
legislació estatal (articles 47 i 48 de l’Estatut bàsic de l’empleat públic). D’aquesta manera, la normativa de la Generalitat ha de permetre l’elaboració d’un marc català propi que asseguri la millora de les condicions dels treballadors així com la concilació dels seus hororis i jornades de treball amb les responsabilitats personals i familiars.
2. Modificar, mentre no s’aprova la normativa pròpia, l’apartat Quart de la Instrucció per a l’Aplicació de Determinats Aspectes de la Llei 7/2007, de 12 d’abril, de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic a l’Administracióde la Generalitat, pel que fa al règim de permisos (article 48.1 EBEP), dictada per la secretaria de Funció Pública i Modernització de l’Administració. Així, el
règim de permisos transitori aplicable amb caràcter immediat al personal de l’administració de la Generalitat ha de ser, com a mínim, igual de benificiós que el previst a la legislació estatal.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix a l’article 136, relatiu a la funció pública i el personal al servei de les administracions públiques, les següents competències de la Generalitat:
Correspon a la Generalitat, en matèria de funció pública, respectant el principi d’autonomia local:

a) La competència exclusiva sobre el règim estatutari del personal al servei de les administracions públiques catalanes i sobre l’ordenació i l’organització de la funció pública, salvant el que disposa la lletra b.
b) La competència compartida per al desenvolupament dels principis ordenadors de l’ocupació pública, sobre l’adquisició i la pèrdua de la condició de funcionari, les situacions administratives i els drets, els deures i les incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.
c) La competència exclusiva, en matèria de personal laboral, per a l’adaptació de la relació de llocs treball a les necessitats derivades de l’organització administrativa i sobre la formació d’aquest personal.

D’acord amb l’esmentada distribució competencial, l’Estat va aprovar la Ley 7/2007, de 12 d’abril, del Estatuto Básico del Empleado Público (en endavant EBEP), amb caràcter de normativa bàsica estatal.
La Secretaria de Funció Pública i Modernització de l’Administració de la Generalitat ha elaborat una instrucció per a l’aplicació del Estatuto Básico del Empleado Público, en la qual no adapta ni actualitza el règim de permisos del personal al servei de l’administració de la Generalitat segons el criteri d’aplicació del règim jurídic més favorable als treballadors públics.
El Grup Parlamentari de CIU considera que l’adaptació realitzada pel Govern és inadequada perquè, per una banda, no desenvolupa un marc normatiu propi favorable al personal al servei de l’aministració i, alhora, no facilita l’aplicació de criteris que afavoreixin el valor de la conciliació entre la vida laboral i familiar, en especial pel que fa a la cura i educació dels fills i filles dels afectats.